OM SKOGSDUNGEN

Skogsdungens förskola är ett föräldrakooperativ som ligger högt beläget, med vacker utsikt över Huddunges öppna landskap. Här har vi gott om svängrum, inne som ute. Vår stora och härliga tomt har en egen liten skog där barnen gärna leker och det är nära till djur och natur!

Barn lär sig när de har roligt! Barn kan inte låta bli att leka. Det är deras sätt att förstå omvärlden. Leken är viktig och nödvändig för barns utveckling och lärande. I leken stimuleras bl.a. fantasi, inlevelse, kommunikation, jagkänsla, grupptillhörighet, samarbete, symboliskt och matematiskt tänkande, språket och problemlösningar. På Skogsdungen finns alla möjligheter till både organiserad och fri lek, ute som inne! Vårt stora hus med många rum och skrymslen lockar till lek, aktivitet och skapande. Vi har snickar- och målarrum, mysrum, rum där man spelar spel och pysslar, kuddrum och stora samlingsrum – plats finns för både lugna och mer rörliga lekar.

Liksom huset är tomten stor och rymmer förutom klätterställning, gungor, sandlåda och rutschkanor även lekstuga, pulkabacke, egen grillplats och en liten skog. Sistnämnda är guld värd för barnen som älskar att leka i skogen!

Aktiviteter

Vi är ute varje dag året om, oavsett väder. Vi samtalar mycket med barnen och läser för dem, både på läsvilan men även spontant under dagen. Temaarbeten jobbar vi med beroende på barnens ålder och behov. 

Sång- och lekstunder har vi varje dag på samlingen. Vi ritar, målar, spelar spel, lägger pussel, snickrar, pysslar, bakar ibland och gör t. ex. äpplemos. Utflykter till bibliotek, badsjön Myran och andra ställen när väder och antal barn tillåter. Att ligga på bryggan och titta på grodyngel, åka på fiskeutflykt eller leka i bäcken i närheten är uppskattat av alla!

Vi har också återkommande aktiviteter under året som Lucia-, jul-, påsk- och midsommarfirande, övernattning, mörkerspårning för fritidsbarnen, Mulle-verksamhet och små resor och utflykter. Oavsett om aktiviteten sker varje dag eller vid enstaka tillfällen, ska barnen uppfatta dem som roliga. De lär sig när de har roligt och på så sätt går de vidare i sin utveckling!

På Skogsdungen äter vi god, näringsrik och hemlagad mat Vi har egen kökspersonal som lagar den mesta maten från grunden. Matsedeln varieras så att den är näringsriktigt komponerad med mat från alla delar avnäringscirkeln. Det mjuka brödet till frukost och mellanmål bakar vi själva. Barnen får frukt efter samlingen, lunchen och mellanmålet.

I först hand är måltidsstunderna till för att barnen ska få i sig näringsrik mat, men det är också ett trevligt tillfälle att sitta ned och prata om olika saker. Barnen lär sig att lyssna på andra och inte avbryta. De lär sig bordsskick och att använda de olika besticken. Barnen får vänta tills alla är färdiga vid sitt bord innan de går ifrån. Barnen hjälper till att duka av och lägga ev. matrester i den bruna kompostpåsen (och blir medvetna om miljön och får ett kretsloppstänkande).

Personal

På Skogsdungen är vi så lyckosamma att vi har en stabil personalgrupp – många har varit med sedan starten 1991! Varje år vidareutvecklas personalen genom kurser och liknande. Det är en stor trygghet för barnen att det alltid är personer de känner gott som tar emot på morgonen och som finns med dem hela dagen. Om vi måste ta in vikarie, är det i möjligaste mån samma person.

Arbetsinsatser

Skogsdungen är ett föräldrakooperativ, vilket innebär stora möjligheter till att påverka. Det innebär också att alla föräldrar måste göra vissa arbetsinsatser under året, närvara vid möten samt någon gång sitta med i styrelsen. Vår och höst städar alla ute och inne på gemensamma städdagar. Vidare har varje familj ca en städvecka per termin. Infaller städveckan under vintern ansvarar man för snöskottningen. 

På sommarhalvåret har man gräsklippning en gång/familj. Enklare reparationer och underhåll kan också falla på föräldrarna. Obligatorisk närvaro är det på årsmötet på våren. Kvartalsmöten hålls i samband med inne- och utestäden.

Styrelsearbete får man också prova på som medlem i föräldrakooperativet! Styrelsen träffas en gång per månad och har arbetsgivaransvar. Som förälder behöver man inte hjälpa till på något sätt i den dagliga verksamheten, varken i barngruppen eller att bistå i köket. (Detta är annars ganska vanligt på föräldrakooperativ i Sverige!)